Перекладач

четвер, 25 квітня 2019 р.

Великодні зустрічі у бібліотеці


 Сьогодні, у страсний четвер, до дитячої бібліотеки завітали учні 4-Б класу Буської ЗОШ І-ІІІ ст.№1 разом із класним керівником Добросинець Іриною Петрівною. Оскільки цей день останнього тижня перед Великоднем завжди мав для українців важливе значення, то бібліотекар Надія Островська вирішила розповісти учням про давні традиції і звичаї, пов’язані з чистим четвергом.




 Зокрема, за давніми повірями, окрім ретельного прибирання власного обійстя, цього дня наші предки до сходу сонця старалися скупатися самим і скупати своїх дітей, адже, на їхнє переконання, це мало принести сімї здоровя і захистити від усяких хвороб, злих сил та негараздів. Цей, та багато інших звичаїв великоднього тижня, описав у своїй книзі «Звичаї нашого народу» етнограф Олекса Воропай. Також у світлий четвер прийнято виготовляти писанки та обов’язково брати участь у вечірній відправі, яку називають «Страстями». У деяких регіонах прийнято під час цього церковного чину ще й освячувати страсні свічки, які мають таку ж силу, як стрітенські , і здатні оберігати дім від громовиці, пожежі та нечистої сили. Також школярі почули легенди про те, звідки взялися писанки і про їх чудодійну силу.



Надія Островська провела для дітей огляд літератури з книжкової виставки «Великодня палітра».  Особливо школярів зацікавили матеріали про Великдень з книг «Православні свята» та «Веселих свят!»(упорядники  брати Капранови).



Немає коментарів:

Дописати коментар