Перекладач

вівторок, 23 квітня 2019 р.

Легенди Великодня


Цього тижня до районної дитячої бібліотеки завітали учні 1-б класу Буської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 разом з класним керівником Приставською Лесею Іванівною.



 Школярі оглянули книжкові виставки-інсталяції, присвячені Великодню. Особливо першокласникам сподобалися яскраві писанки, виконані у різних техніках та інші пасхальні атрибути. Бібліотекар Надія Островська розповіла школярам легенди про виникнення писанок та як це пов’язано з одним з найбільших християнських свят – Воскресінням Господнім. За давніми переказами, перше великоднє яйце піднесла свята рівноапостольна Марія Магдалина римському імператору Тіберію. В  ці часи було прийнято підносити імператору дарунки. Будучи бідною і маючи лише глибоку віру в Ісуса Христа, жінка подарувала імператору звичайне куряче яйце зі слова «Христос Воскрес!» і воно в мить  перетворилося на крашанку. Почули діти і гуцульську легенду, за якою Ісус Христос після свого воскресіння переміг диявола. Прадавні українці вірили, що птахи – це містичні істоти, які поєднують земний світ зі  світом небесним. За легендою, наші пращури вірили, що вирій, у який відлітали птахи, був прообразом раю. Одного разу птахи не встигли відлетіти у вирій , а  люди іх врятували від холоду. В знак вдячності птахи  принесли на землю писанки.



 Окрім прочитаних легенд,  Надія Островська порекомендувала також  дітям літературу з книжкової виставки «Великодня палітра».

Немає коментарів:

Дописати коментар