Перекладач

вівторок, 12 червня 2018 р.

А місяць червень луги покосить,червоним соком ягідки зросить


Кожна пора року має свої неповторні принади. Та найбільш привабливим  для дітвори є літо  - час, коли можна відпочити від звичайних шкільних буднів, оздоровитись у літніх таборах, позасмагати на морських чи річкових  пляжах,  полюбуватись гірськими пейзажами. Бажано, щоб активний відпочинок  був   і  корисним,  і пізнавальним. Сьогодні  бібліотекар дитячої книгозбірні Галина Сай разом із читачами 5-6 класів провела народознавчу годину «А місяць червень луги покосить, червоним соком ягідки зросить».




 Тож  розпочалась зустріч на бібліотечній галявині  із черешневого частування читачів, бо коли ж, як не в червні, можна поласувати смачними полуницями, суницями, черешнями та вишнями.


 Діти не лише мали нагоду смакувати  солодкі ягоди, але також дізнатись і  про те, якими святами багатий цей місяць, чому Трійцю називають Зеленими святами,яке зілля беруть для освячення у церкві,  для чого прикрашають оселі, обійстя, ворота гілками липи, берези, ясеня. За народним календарем  11 червня починають колоситися зернові, 22 червня – найдовший день та найкоротша ніч, а 29-го  – перестає кувати зозуля, бо «мандрикою вдавилася». У червні  господарі починають заготівлю сіна для тварин. Відомо, що трава першого покосу є дуже цілющою, особливе застосування має при  дерматологічних захворюваннях.  Діти виявили бажання  зібрати  і засушити  лікарські рослини, щоб згодом із  них в бібліотеці облаштувати виставку-гербарій.




 Оскільки у червні  відзначають Всесвітній день охорони навколишнього  середовища, то учні  склали колективний перелік заходів, які допоможуть запобігти нанесенню шкоди природі. Увагу присутніх привернули  книги В.Скуратівського «Погостини», «Місяцелік», «Український рік», а також «Українці: Свята.Традиції.Звичаї», цікаві народознавчі факти із журналів  «Барвінок» і «Зернятко».

Немає коментарів:

Дописати коментар