Перекладач

вівторок, 19 червня 2018 р.

Для вас, підлітки!


        Кожен школяр з нетерпінням очікує літніх канікул, адже саме тоді він зможе активно  відпочити, зайнятись  улюбленою справою, а також не пропустити нагоди відвідати бібліотеку. Дехто намагатиметься прочитати якомога більше  програмних творів, аби розвантажити згодом навчальний процес, а дехто віддасть перевагу читанню  улюблених книг. А їх у нас можна  знайти  на різні смаки.
        Проблеми підлітків хвилюють сьогодні не лише їх самих, але й батьків та вчителів. Отож, щоб знайти правильні відповіді на болючі  виклики сьогодення, з якими зустрічаються підлітки, рекомендуємо ознайомитись з  такими книгами:


1.      1. Чат для дівчатя [Текст]: оповідання/ Упорядники: Валентина Вздульська, Оксана Лущевська. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. – 176с .




Це дванадцять оповідань від сучасних українських письменниць, де порушуються важливі  теми  підліткового життя. Мрії та страхи, любов і зрада, дружба і втрати, шкільні справи та стосунки з батьками, розваги і хобі… Тонко описані, багатогранні, сповнені гумору та справжніх емоцій історії зацікавлять як юних, так і дорослих читачів. До книги увійшли оповідання Ані Хромової,Надії Білої, Галини Ткачук,Валентини Вздульської, Тетяни Стус,  Оксани Лущевської, Маші Сердюк, Альони Ярової, Наталки Малетич, Валентини Захабури, Наталії  Ясіновської, Саші Кочубей та Оксани Тисовської.    

                                                 
2.            2. Сайко О. Птахи завжди повертаються: повість/  Оксана Сайко. –  К.: ВЦ «Академія», 2017. – 128с.



    В останньому класі школи життя Олени розкололося на  «до» і «після». Щоб збагнути себе , вона мусить усе згадати. А правда схована в подіях, яких не пам`ятає. Одного дня вона прокинулася в палаті із загратованими вікнами. Опинилася у світі, де межа  між справжнім і вигаданим  тремка й непевна. Бо тут світ божевільні. Усі її мешканці: Магдалена, кухар Тиня, Ольга, пані Михайлина – щирі та безпосередні. По той бік лікарняної брами – холодний світ « розумних». Відчужена від неї мама, вітчим-алкоголік, який ніколи не стане татом, байдужі однокласники. І вона – тиха, непомітна, замкнута. Там, утікаючи від гнітючої самотності, мріяла й вигадувала неймовірні історії. Поволі фрагментами до неї повертається пам`ять. Нарешті лікарняна брама та високий мур залишаються за спиною. Та у світі «розумних» її ніхто не чекає…  Вона не просто витримала нові обставини, пережила втрати, зрозуміла, де справжній дім, перетерпіла жорстокість людей. І все-таки вихід знайшла. Бо вона – сильна.


3.               3. Мацко І. Перехідний вік …моєї мами : повість / Ірина Мацко. – К.: ВЦ «Академія», 2017. – 128с.



    Ніби несподівано до Алі  прилетіли її тринадцять. І знову все стало якимось дивним – світ, друзі, події в сім`ї і навіть сама собі. Алю приваблює та насторожує її ж загадкова дорослість. Тіло, погляди,  думки і кругозір змінюються так швидко, що обертом іде голова.  Її захоплюють нові почуття, бажання, можливості, тривожить внутрішня невизначеність. Несподівано для себе  Аля відчула перше кохання, до неї прийшли зовсім недитячі думки про життя і цінність кожної людини. А ще відкрила смак поцілунку, спробувала спиртне і збагнула, що не завжди щирі наміри керують поведінкою тих, кому віриш. Найсильніше вразило Алю те, що перехідний вік переживають не лише підлітки. Його переживає і її мама, долаючи свої труднощі, доростає до розуміння, що її дочка вже майже доросла. І вони починають спілкуватись не просто як мама з дочкою, а як подруги…



4.                  4. Космовська Б. Samotni.com / Барбара Космовська ; переклад з польської І. Андрущенка. – Харків : ВД «Школа», 2017. – 208с. – (Серія  «Сучасна європейська підліткова  книга».)



      Юну дівчину Йоанну важко не помітити в натовпі. Ще б пак – копиця рудого волосся, фіолетовий шалик та куртка-мілітарі роблять свою справу. А Віктора нічого не вирізняє серед натовпу – хіба що смуток в очах та старомодний светер. Цих двох головних героїв поєднує не школа, не компанія, не хобі, а…самотність. Це захворювання вражає будь-кого і має різні причини. Часом здається, що самотність стає хронічною і проти неї немає жодних ліків. Але є те, що має силу здолати будь-яку хворобу, це -  почуття любові, що народжується в серці та змінює долю.


5.             5.  Лачина А. Фактор кохання / Анна Лачина; пер. з польської Н.Зотової. – Харків: ВД  «Школа», 2018 – 304с. – (Серія "Сучасна європейська підліткова книга".)



Головні герої книги – дівчата Патриція і Магда – мріють про палке романтичне кохання. Кожна з них знаходить собі хлопця-друга  по-своєму: хто  в реальному житті, фактично по-сусідству, а хто в неозорому інтернет-просторі. І хоч події, подеколи бурхливі й таємничі, розвиваються по-різному, проте, дівчат, як і сучасних підлітків, хвилюють ті самі гострі питання: як «розгадати»  свого друга? Як побороти власні страхи та комплекси і виявити почуття? Як бути самим собою і сприймати усіх такими, якими вони є?
Книга Анни Лачини  «Фактор кохання»  у 2010 році  здобула літературну відзнаку польської секції IBBY.

    6. Матіяш Д. Марта з вулиці святого Миколая [Текст]: повість/ Дзвінка Матіяш. - Львів: Видавництво Старого Лева. - 240с.



Повість "Марта з вулиці святого Миколая " адресована підліткам. Це історія дорослішання дівчинки на ім`я Марта, яка мріє стати художницею,  становлення її як особистості. Це оповідь про життя її рідних  і  друзів, про творчість і натхнення, живопис і музику, любов і втрату. І про народження нового життя...




Немає коментарів:

Дописати коментар