Перекладач

пʼятницю, 1 червня 2018 р.

Чи знаєш ти свої права та обов`язки?


В Україні уже двадцятий рік поспіль 1 червня відзначають Міжнародний день захисту дітей. Базовим документом у світовому масштабі, в котрому прописані права дітей віком до 18 років у понад ста девяноста країнах, є Конвенція ООН з прав дитини. В Україні цей документ набув чинності з 1991 року. Окрім нього, права українських дітей гарантують: Конституція України, сімейний, цивільний та житловий кодекси, а також закони, що стосуються захисту прав безпритульних дітей, дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Саме про це із розповіді бібліотекаря читального залу Іванни Якимишин довідалися учні 5-Б класу Буської ЗОШ І-ІІІ ст.№2 під час уроку-роздуму «Чи знаєш ти свої права та обов’язки?».


Вони переглянули відеоролик «Права і обов’язки дітей» та разом з бібліотекарем обговорили положення Конвенції ООН про права дитини й поділилися своїми міркуваннями на цю тему.


Заступник директора ЦБС по роботі з дітьми Галина Гораль звернула увагу на морально-правові аспекти поведінки дітей на прикладах художніх творів Оксани Думанської, Барбари Космовської, Оксани Сайко. Найбільше присутніх вразила книга Андрія Бачинського «140 децибелів тиші», у якій розповідається про дітей, котрі через різні життєві обставини змушені перебувати у будинку для глухонімих.


Бібліотекар акцентувала увагу на проявах дитячого насильства, жорстокості по відношенні до слабших, примушуванні малолітніх кримінальними авторитетами  до жебракування та  крадіжок у громадських місцях. На прикладі героїв книги присутні робили висновки про те, які права дітей найчастіше порушувались і як цьому можна запобігти. Галина Гораль також торкнулась такої  болючої підліткової  проблеми як булінг. За даними правозахисних організацій та соціологів, понад 80% українських школярів зазнають цькувань, залякувань та побиття. Учні також переглянули відеосюжет «Чим може завершитись безкарність дитячих бійок» та зробили висновки про те, як слід поводитись у таких ситуаціях. 

  

На завершення бібліотекар наголосила, що дітям також необхідно памятати  не лише про свої права, але й про свої обов’язки. Це яскраво ілюструють твори Бруно Ферреро із серії «Короткі історії для душі», серед них «Три сини», «Скарб»,"Поле" та інші, котрі діти мали нагоду послухати  та усвідомити, якими мають бути морально-етичні  стосунки між членами родини.

Немає коментарів:

Дописати коментар