Перекладач

четвер, 7 березня 2019 р.

Шляхами долі Кобзаря

Напередодні 205-ї річниці від Дня народження Тараса Шевченка у дитячій районній книгозбірні бібліотекар Надія Островська провела з учнями 3-А класу Буської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 літературне турне «Шляхами долі Кобзаря». Під час заходу діти довідалися цікаві факти про дитячі роки поета, його мрії, уявлення про всесвіт, стосунки в родині. Найбільше третьокласникам  запам’яталася пригода, яка трапилася з малим Тарасом, коли той вирушив у степ на пошуки залізних стовпів, що, на його думку, мали б підпирати небо. Завдяки чумакам, котрі помітили хлопця і зрозуміли що той заблукав, Тарас щасливо повернувся додому. Оця дитяча допитливість Шевченка не полишала його впродовж усього життя.


 Також учні дізналися про друзів Кобзаря, які щиро перейнялися долею хлопця і допомогли йому здобути омріяну волю й стати учнем Петербурзької Академії мистецтв. Зокрема, присутні побачили портрети близького друга і художнього наставника Шевченка Карла Брюллова, відомого поета Василя Жуковського, художника Івана Сошенка. Під час навчання в Академії Тараса Шевченка тричі нагороджували срібними медалями, а потім – і золотою за малюнки з натури і живописні твори. Діти мали змогу побачити репродукцію однієї з цих робіт під назвою «Циганка-ворожка».



Бібліотекар не оминула увагою і поетичні твори нашого генія. Школярі почули цікаві факти про перше видання «Кобзаря», до якого увійшли лише вісім поезій та «Буквар», котрий побачив світ у рік смерті поета. «Буквар» містив велику та малу азбуку, молитви, уривки з Біблії та кілька поезій. Книга була укладена Шевченком для того, аби малі українці в недільних школах мали змогу навчатися  рідною мовою.




Надія Островська ознайомила третьокласників із книжковою виставкою "Шевченкіана "Світу дитини", на котрій представлені найцікавіші матеріали про поета, що друкувалися у журналі "Світ дитини" у різні роки.



На завершення класний керівник Надія Франківна Ковалик подякувала бібліотекарям і зазначила, що почута дітьми інформація буде корисною для подальшого вивчення творчості поета та розширить їхні знання про Шевченка як непересічну особистість.

Немає коментарів:

Дописати коментар