Перекладач

четвер, 21 березня 2019 р.

Гетьману Івану Мазепі-380

20 березня виповнилось 380 років від дня народження видатного громадського діяча, державотворця, політика, мецената, гетьмана України Івана Мазепи. В українській історії навряд чи знайдеться людина, життя та вчинки якої викликали б такі суперечливі оцінки істориків, як гетьман Іван Мазепа.
 З нагоди ювілею у Буській районній бібліотеці для дітей розгорнуто книжкову виставку «Іван Мазепа –достойний  син свого народу»,  де представлена література про його політичну діяльність, дипломатичні здобутки, меценатство. Привернуть увагу читачів також художні твори: трилогія Б.Лепкий «Мазепа», М.Старицького «Молодість Мазепи», поема В.Сосюри «Мазепа» та інші, а також статті з різних періодичних видань.


 Галина Гораль та Надія Островська провели для читачів історичну розвідку «Що ми знаємо про Івана Мазепу», під час якої наголосили, що заповітною  мрією гетьмана було відновлення єдиної Української козацької держави. У юні роки Іван Мазепа здобув хорошу  освіту. Він навчався у Києво-Могилянській колегії, а згодом у Польщі, Німеччині, Франції, Голландії, Італії, вільно володів російською, польською, французькою, італійською, турецькою мовами, добре знав латину. Хитрість, ясний розум, висока ерудиція дозволяли йому швидко просуватися по службі. Усвідомлення того, що Петро І  має намір обмежити владу гетьмана, а згодом і ліквідувати українську державність,змушує Мазепу шукати  підтримки у шведів та турків. Поразка у Полтавській битві 1709 року була крахом його  надій на відновлення єдиної гетьманської держави.




Галина Гораль також звернула увагу на меценатську діяльність гетьмана. На свої кошти він збудував та відновив велику кількість храмів, сприяв розширенню Києво-Могилянського колегіуму  й перетворення його на академію, оплачував навчання талановитої молоді у європейських вузах.
Читачі також можуть ознайомитись з поетичними творами Івана Мазепи: «Дума», «Псальма», «Пісня»(«Ой горе, горе чайці-небозі»).


Вивчаючи свою історію, ми лише сьогодні належним чином можемо оцінити вагомий внесок гетьмана Івана Мазепи в українське державотворення.
             Галина Гораль, заст.директора Буської ЦБС по роботі з діть

Немає коментарів:

Дописати коментар