Перекладач

середу, 20 лютого 2019 р.

Янголам Небесної Сотні присвячується

Минає п`ять років  з того часу, коли на Майдан Незалежності у Києві вийшли люди, переважно молодь,  аби виразити своє невдоволення та протест проти відмови уряду Януковича  від підписання угоди про асоціацію  з Європейським Союзом. Та мирний протест  українців  переріс у збройне протистояння, відоме як Революція Гідності. Саме  подіям п`ятирічної давнини, які різко перемінили свідомість українців і змусили кожного зрозуміти, що свобода дається дорогою ціною, була присвячена година-реквієм «Янголи з Небесної Сотні», проведена бібліотекарями  районної дитячої бібліотеки з читачами 8-их класів Буської ЗОШ І-ІІІст.№2.
 Іванна Якимишин детально розповіла про перебіг трагічних подій на Майдані, які передували масовим розстрілам протестувальників 18-20 лютого 2014 року.

 Сто дев`ять загиблих майданівців іменовано «Небесною Сотнею»,  їх  посмертно удостоєно  звання Героя України. Серед них  - Сергій Нігоян, вірменин, чия родина оселилась в Україні, рятуючись від війни у Нагоргому Карабасі, загинув, отримавши три вогнепальні поранення в голову, шию, груди. Народився в Україні, яка стала для нього другою батьківщиною, тож напам`ять цитував пророчу поезію Тараса Шевченка «Борітеся – поборете…» серед учасників спротиву. Поліг на Майдані і білорус, боєць «УНА – УНСО» Михайло Жизневський, а львів`янина Юрія Вербицького було викрадено з лікарні  та по-звірячому закатовано. Тож ціною сотень людських життів вдалося повалити політичний режим Януковича  та визначити зовнішньополітичний рух  країни на подальші роки.
  Галина Гораль розповіла учасникам заходу про нашу землячку, героїню «Небесної Сотні», Героя України Ольгу Буру, котра брала активну участь у житті Майдану, була в  сотні Самооборони, готувала їжу протестувальникам. Померла від зараження крові, яке отримала внаслідок  поранення руки бруківкою під час будівництва барикад. 

   Героїчний вчинок нашої землячки Марії Матвіїв, медсестри з Буська, котра під кулями снайперів рятувала пораненого майданівця, вразив  французького фотографа Еріка Буве. Зроблене ним фото, облетіло весь світ. А військовий експерт  Юрій  Бутусов  відшукав  Марію у нашому місті, тож  всі    довідались, хто була ця мужня жінка.
Учням також було представлено книги з виставки-інсталяції «І країну, і честь, і свободу ми прийшли на Майдан відстояти». Низку найщемливіших спогадів очевидців, що увійшли до книги «Літопис самовидців: Дев`ять місяців українського спротиву» учням зачитала Галина Сай.



 Також звучала поезія із збірки «Небесна Сотня: антологія  майданівських віршів».
Під час виконання пісні  « Гей, плине кача…» присутні хвилиною мовчання вшанували пам`ять загиблих героїв.
Бібліотекарі висловлюють подяку Зоряні Гулай та Наталії Радіо за допомогу в організації заходу.

Немає коментарів:

Дописати коментар