Перекладач

пʼятницю, 17 лютого 2017 р.

Світлої пам’яті Патріарха Йосифа Сліпого

Сьогодні, 17 лютого, виповнюється 125 років від дня народження львівського митрополита, Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого. З цієї нагоди у Буській районній бібліотеці для дітей було проведено історичну розвідку «Йосип Сліпий – історик, філософ, педагог». У бібліотеці організовано виставку «Йосиф Сліпий – борець за церкву Христову».


Сьогодні очевидним є той факт, що душпастирська діяльність Й.Сліпого була величезним внеском у розвиток Української греко-католицької церкви. Сам Патріарх свого часу пережив важкі роки заслання у Сибіру та Мордовії. Аби краще розкрити історичний портрет цієї багатогранної особистості, заступник директора Буської  ЦБС Галина Гораль розповіла семикласникам ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 про те, як Й.Сліпий ще з дитинства формувався як непересічна особистість, як здобув духовну освіту і став першим ректором Львівської Богословської академії. 


Також бібліотекар звернула увагу присутніх на значний вплив на формування світогляду Й.Сліпого митрополита Андрея Шептицького, який вбачав у ньому свого наступника.
Учні також дізналися про те, як після більшовицького заслання, завдяки клопотанням світової спільноти,  а також, безпосередньо Папи Іоана ХХІІІ та президента США Джона Кеннеді, у 1963 році він був звільнений й виїхав до Риму.
Із розповіді Галини Гораль діти також дізналися про громадську, релігійну та меценатську діяльність патріарха. Зокрема, за його ініціативи побудовано в Римі собор святої Софії, засновано Український католицький університет ім. св. Климентія  та шість його філій по світу. Він також сприяв створенню Великої та Малої семінарії. Й.Сліпий, під час місійних подорожей, відвідав поселення українців  майже в усіх куточках світу. Його наукові та релігійні розвідки налічують 12 томів.



Під час огляду представленої літератури Галина Гораль також звернула увагу на цікаві моменти із спогадів Ореста Дичковського, внучатого племінника Блаженнішого Патріарха. 
Проведений захід посприяв ознайомленню дітей з видатною постаттю українського Патріарха Й.Сліпого, який був переконаний, що нам треба повернутись до джерел нашої духовності і починати від них. Вагома спадщина нашого Патріарха власне і є тим джерелом, до якого звертатимуться дослідники майбутніх поколінь. 

Немає коментарів:

Дописати коментар