Перекладач

вівторок, 23 листопада 2021 р.

Презентуємо книгу про Клода Моне

 #Український_інститут_книги

Клод Моне… Ім`я цього всесвітньовідомого французького  художника-імпресіоніста відоме продовж століть багатьом поціновувачам високого мистецтва. Перебуваючи в Парижі, кожен турист прагне побачити не лише його картини, але й відвідати  рожевий будинок-музей в Живерні, працюючи в якому, художник створював мистецькі шедеври. Не повірите, що віртуальну пізнавальну подорож можна здійснити, прочитавши книжку Кристини Б`єрк «Ліннея в саду художника», яку чудово удекорувала художниця Лена Андерсон.

Героїня книжки маленька дівчинка Ліннея разом із своїм другом садівником Блюмквістом потрапляють в Париж.Вони  побувають  в музеї художника, стоятимуть на маленькому японському місточку, увічненому на численних картинах, побачать озеро з розкішними лілеями, які так любив малювати Моне, його сад з розмаїттям кущів та квітів і, навіть, познайомляться з його правнуком.

У парижському музеї Ліннея побачила чимало картин, серед яких і великі полотна, котрі Моне малював в останні роки життя. Ця подорож допомогла дівчинці пізнати творчість художника-імпресіоніста Клода Моне, а також дізнатись історію його життя.

Він народився 14 листопада 1840 року в Парижі в родині власника бакалійної крамниці. Хоча хист до малювання у хлопця проявлявся з дитинства, батьки мріяли, аби син продовжував їхню справу. В 19 років при фінансовій підтримці своєї тітки мадам Лекадре вивчає у Парижі живопис. Там і зустрічає чорнооку красуню Каміллу, яка згодом стає його дружиною. ЇЇ образ багато разів відтворений у його картинах.У них народжується двоє синів: Жан та Мішель. Коли найменшому не було й  року, помирає Камілла.У цей час спільно із ними винаймала будинок Аліса Гошеде із своїми шістьома дітьми, яку залишив свого часу заможний, а згодом збіднілий  чоловік. Тож після смерті дружини художника  вона опікується і  його  дітьми. 1892 року  Клод та Аліса одружуються. В результаті успіху та продажу картин у Моне з`явились гроші, на які він зміг купити  в Живерні рожевий будинок – будинок його мрії. Тут він облаштовує сад та квітник. Що довше Моне там жив, то щораз більше садив там квітів. Потім цей сад опинявся на його картинах.  Згодом докупляє землю під ставок для латаття, яке відтворює у полотні «Водяні лілії». Їх він почав малювати 1916 року у своїй великій майстерні, але через проблеми із зором завершує перед смертю у 1926 році.

Художній вимисел у книзі дуже вдало доповнений фактичним матеріалом: інформацією про музеї, де знаходяться картини художника, переліком книг, присвячених К.Моне, найважливішими датами у житті художника та коротким родинним деревом Клода та Аліси, а також деякою інформацією про Париж.

Ця книга – цікава та пізнавальна, насичена маловідомими біографічними фактами із життя художника. Прочитавши її, ви зможете глибше пізнати незбагненний,  таємничий  світ живопису, відкрити для себе модерну течію – імпресіонізм, одним із творців якої був саме Клод Моне.

Майже тридцятьма мовами перекладено книжку «Ліннея в саду художника».У 1985 році удостоєно Європейської премії за літературу для дітей та юнацтва, Німецької премії в галузі дитячої та юнацької літератури (1988) та Премії Прапора та Вимпела (Нідерланди, 1988).

Кристина Б`єрк  та Лена Андерсон – лауреати видавничої премії Астрід Ліндгрен (1988) і премії Веттергрен (1990). Кристина Б`єрк – почесний член Шведської академії дитячої літератури.

Появі цієї захоплюючої книги про великого митця світового рівня – Клода Моне ми завдячуємо Українському інституту книги.


 













Немає коментарів:

Дописати коментар