Перекладач

пʼятниця, 5 листопада 2021 р.

Маркіяну Шашкевичу - 210

 

6 листопада минає 210 років від дня народження  одного з найталановитіших попередників Тараса Шевченка, першого письменника-демократа в українській літературі Маркіяна Семеновича Шашкевича. Він -  піонер національно-культурного відродження Галицької Русі, зачинатель демократичного напрямку в українській літературі, найвидатніший представник українського літературного романтизму. Його спадщину складає патріотична громадянська поезія  (« Хмельницького обступлення Львова», «Слово до чтителей руського язика» , «Руська мати нас родила…»), лірика («Підлисся», «Над Бугом», «Туга за милою») та інші. Найбільшу популярність здобула його «Веснівка», що стала народною піснею. Її слова поклав на музику композитор В.Матюк. У  творчості  письменника домінували балади, думки, послання, сонети. М.Шашкевич вперше  переклав  зі старослов`янської на  українську мову  «Слово о полку Ігоревім». На сьогодні зберігся лише уривок перекладу – «Плач Ярославни». Велика заслуга о.Маркіяна  - створення «Читанки для діточок у народних школах» (1836), видана після смерті автора. Ідея її написання зародилася в отця ще 1831 року, коли він навчав сиріт і дітей-калік Львівського будинку вбогих при костелі св. Лазаря.

Найвагомішою заслугою Маркіяна Шашкевича є видана спільно з Я.Головацьким та І.Вагилевичем  українською мовою «Русалка Дністровая». Це – перша ластівка нової, української літератури на західноукраїнських землях, подія загальнослов`янського значення.

До славного ювілею Маркіяна Шашкевича у нашій бібліотеці розгорнуто книжкову виставку «І огник, ним засвічений, не згас», яка розкриває грані таланту та висвітлює його життєвий шлях, який тісно пов'язаний з нашим краєм, де він служив у с.Гумниська  та знайшов вічний спочинок у с. Новосілки.









Немає коментарів:

Дописати коментар