Перекладач

вівторок, 9 листопада 2021 р.

Мова калинова, дивна, загадкова

 #Український_інститут_книги

#Марія_Чумарна_Королівство_мови

9 листопада  - одне з найвеличніших свят нашого народу – День української писемності та мови. Тож кожен українець мав би скласти подяку Богу за те, що дарував нашій нації неоціненний скарб –     рідну , українську мову, яка, як ніколи, сьогодні потребує від нас особливого захисту.  Не буде мови, й народу нашого не буде.

Доброю нагодою для роздумів про мову служитиме книга української письменниці Марії Чумарної «Королівство мови». Тут ви віднайдете цікаві факти про виникнення писемності, особливості української мови в суцвітті світових мов, вірші, казки, притчі про силу слова у нашому повсякденному житті.

Пропонуємо Вашій увазі, любі наші читачі, казку-загадку із книги письменниці, що називається «Товар і купець». Та надіємось на Вашу відповідь на неї.

Один чоловік орав нивку, а мимо проїжджав багатий пан. Сподобалась йому нивка, - така зелена діброва над річкою, як віночком, огорнула нивку, жайворон в небі весело співає.

- Чоловіче, продай мені свою нивку! – гукає пан.

- Ця нивка – не товар: вона – моя годувальниця. Я не можу її продати! –  відказав чоловік.

- Усе в житті може бути товаром! – засміявся пан. – Скажи, скільки золотих ти просиш за свою нивку? Я плачу тобі сто золотих! За такі гроші можна цілий маєток купити!

У житті є речі, котрим не можна скласти ціну і не можна продати, - відказує селяни.

 -Якщо ти такий розумний, то назви мені хоча б три речі, котрі не можуть бути товаром і котрі не можна купити за гроші: як назвеш – дам тобі сто золотих!

Чоловік подумав і сказав… Він назвав три речі, котрі не можна купити і котрі не є товаром, і пан заплатив йому сто золотих.

Отож поміркуйте і дайте свою відповідь. А ще більше цікавого,  мудрого та корисного дізнаєтесь, прочитавши книгу Марії Чумарної «Королівство мови», яку ми отримали від #Український_інститут_книги.

Сьогоднішньому святу приурочена книжкова виставка «Мова калинова, дивна, загадкова», яка допоможе пізнати кожному таємниці рідного слова







Немає коментарів:

Дописати коментар