Перекладач

пʼятницю, 31 січня 2020 р.

В.Нестайко- творець Країни Сонячних Зайчиків

30 січня 1930 року у місті Бердичеві на Житомирщині народився один з найулюбленіших, найсонячніших письменників української дітвори - Всеволод Нестайко. Коли почалася війна, він закінчив у Києві четвертий клас .Фашистську окупацію, голод, холод та страх разом із матір`ю (бо залишився малим сиротою) пережили в Києві. Після визволення продовжував навчання, по закінченні школи вступив на філологічний факультет Київського університету.
З іменем Всеволода Нестайка тісно пов`язано становлення журналу "Барвінок", де з`являються його перші дитячі оповідання. До речі, "Барвінок" був  одним з найулюбленіших журналів українських дітей впродовж десятків років. Згодом з-під пера письменника вийдуть повість-казка "В Країні Сонячних Зайчиків", "Пригоди Робінзона Кукурузо","Незнайомець з тринадцятої квартири", "Пригоди Журавлика", "Таємниця трьох невідомих", "Пригоди Грицька Половинки", "П`ятірка з хвостиком".  Трилогія "Тореадори з Васюківки"Всеволода Нестайка побачила світ окремим виданням у 1973 році й відтоді постійно перевидається й перекладається багатьма мовами світу, зокрема, такими, як арабська чи бенгалі.Саме ця книга у 1979 році була внесена рішенням Міжнародної Ради з дитячої та юнацької літератури до Особливого Почесного списку Г.Х.Андерсена, а письменник  - єдиний із українців, отримав міжнародний Почесний диплом.
З нагоди 90-літнього ювілею Всеволода Нестайка у дитячій бібліотеці було проведено літературну мандрівку "Всеволод Нестайко - творець Країни Сонячних Зайчиків".




 Діти не лише почули біографію письменника, а й  ознайомились з найпопулярнішими його творами, представленими на книжковій виставці  "...Бути благородним, мужнім, чесним і добрим. Всеволод Нестайко".





Присутні прослухали найцікавіші уривки із книги " Нові пригоди у лісовій школі",за котру письменник був відзначений літературною премією імені Лесі Українки. По завершенні заходу  діти виявили бажання прочитати рекомендовані твори вдома.Тож читання книг В.Нестайка вчить дітей доброти, мужності, чесності та благородства.

        Галина Гораль, заст.директора Буської ЦБС по роботі з  дітьми

Немає коментарів:

Дописати коментар