Перекладач

понеділок, 9 липня 2018 р.

Літо малюємо словами


Липень…У розпалі літній сезон. Попри дитячі розваги, читачі не забувають відвідувати бібліотеку аби взяти нові книжки чи стати учасником цікавого заходу. Для молодших школярів  бібліотекарі оформили  книжкову виставку «Слово про літо», де представлено поетичні та прозові твори письменників, присвячені цій порі року. Діти читали вірші Л.Костенко «Сунички», М.Познанської «Роса», «Липень», В.Близнюка «Сонечко в хлібах», А.Камінчука  «Ось волошка, ось ромашка». Бібліотекар Надія Островська  зачитала присутнім оповідання М.Людкевич «Червона казка літа», а також розповіла  про  народні традиції святкування Івана Купала.







7 липня християни відзначають Різдво Івана Хрестителя – Предтечі, котрий пророкував пришестя Христа, хрестив у водах Йордану багатьох людей та самого Спасителя.  Діти дізналися, чому в купальську ніч дівчата плели вінки, прикріпляли до них свічки та пускали на воду,  а хлопці встановлювали на галявині купальське дерево – Купайлицю, прикрашену стрічками та квітами. Святкування також не обходилось  без  попарних перестрибувань  через  вогнище. 




А ще читачі почули легенду про  папороть, яка квітне один раз на рік у ніч під Івана Купала. Кому вдасться роздобути цю квітку, для того немає нічого неможливого: він знатиме, де є скарби в землі, йому відмикатимуться всі замки без ключа, він зможе закохати в себе будь-яку дівчину і таке інше. Зілля, зібране цієї ночі, має особливі властивості, тому знахарі та чарівниці до ранку збирають собі рослини для ліків та чарів. А якщо у купальську ніч у вогонь кинути полин, можна просити чого завгодно, все збудеться.
Зацікавили дітей народні прикмети:
-купальська ніч зоряна – вродять гриби;
-якщо на Купала гроза, то горіхи будуть пусті і їх буде мало;
-велика роса на Купала – буде врожай огірків та горіхів.

Немає коментарів:

Дописати коментар