Перекладач

понеділок, 7 травня 2018 р.

Війна, що змінила Рондо


8 травня українці , як і весь цивілізований світ, відзначають День пам`яті та примирення. Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі імперські інтереси, і часами, вбивати інших українців. Прямі людські втрати України у Другій світовій війні становлять 8-10 млн. осіб. Сьогодні  на східних рубежах  нашої держави також триває  війна, розв`язана російським агресором, наслідком якої є зруйновані  міста та села, покалічені людські долі.
Аби наші діти усвідомили ,  яке горе несе людям війна,  бібліотекар Надія Островська провела для них  презентацію книги Романи Романишин та Андрія Лесіва «Війна, що змінила Рондо». 




В алегоричній  формі через долі казкових героїв Данка, Фабіяна та Зірки автори намагались розкрити жахливі наслідки війни, що увірвалась у містечко Рондо. Вона несла  із  собою руїни, безлад і суцільну темряву. Вона сіяла на своєму шляху чорні квіти, що швидко утворювали густі нетрі та затуляли сонце. Головні герої вирушили супроти війни, вони згуртували жителів Рондо і спільно збудували велику машину Світла, яка знищила пітьму. У променях світла зникли чорні квіти,  а на їхньому місці проросли червоні маки. Прослухавши уривки з книги, учні 4-А класу Буської ЗОШ І-ІІІст. №2  розмірковували над поняттями війни та миру, над тим, як запобігти війні.


Вероніка Георгіївна Волкова – класний керівник учнів, розповіла про те, як діти постійно роблять благородні справи, підтримуючи наших воїнів. Написання листів, виготовлення сувенірів, святкових листівок, збір солодощів та продуктів для солдатів – це неповний перелік того, що  зробили  її учні протягом року.


Діти з цікавістю послухали історію  про те, чому червоний мак вважається у світі символом пам`яті про полеглих у війні. Його появу пов`язують із віршами двох людей: канадського військового лікаря Джона Мак -Крея та працівниці Християнської асоціації молодих жінок Мойни Майкл, яка  у вірші «Ми збережемо віру» обіцяла носити червоний мак в пам`ять про загиблих. 


Сьогодні, у День примирення, ми також  чіпляємо поблизу серця стилізований червоний мак , виявляючи шану  загиблим у  війні.

Немає коментарів:

Дописати коментар