Перекладач

пʼятницю, 10 березня 2017 р.

Знайомимось із Т.Шевченком-художником

9-10 березня в Україні та у світі уже традиційно вшановують пам'ять великого українського генія Тараса Шевченка. Про нього, як про неперевершеного поета і борця за волю рідної Батьківщини, знають від малого до великого. Чомусь рідше ми згадуємо про нього як про великого художника, чиї малярські та графічні твори були відомі його сучасникам, ними захоплювались в Російській імперії і у Східній Європі.


Аби краще ознайомити юних читачів власне із Шевченком-художником, працівники Буської районної бібліотеки для дітей підготували для дев’ятикласників  Буської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 мистецьку годину «Художня спадщина Кобзаря». Із розповіді бібліотекаря читального залу Іванни Якимишин діти довідались про основні етапи художньої творчості Т.Шевченка та ознайомились із найвідомішими його малюнками, портретами й складними графічними роботами, які вимагали неабиякого художнього хисту.


За життя Т.Шевченко намалював близько 30 автопортретів, багато портретів визначних сучасників, використовуючи різноманітні техніки – від простого олівця, до олійних фарб і навіть графічних відбитків у стилі офорту. Школярі ознайомились також із визначними творами художника, за які Рада Петербурзької Академії мистецтв неодноразового нагороджувала митця різними нагородами: від срібної медалі (за акварельний малюнок «Циганка-ворожка»), до визнання Т.Шевченка академіком (за складні графічні роботи у стилі офорта й акватинти «Притча про робітників виноградарника» та «Вірсавія») у вересні 1860 року.


Заслуговує уваги також його серія графічних малюнків під назвою «Живописна Україна», де художник зумів передати надзвичайну мальовничість українських пейзажів, красу і неповторність відомих історичних та культурних пам’яток, а також деякі моменти із побуту та звичаїв свого народу.


Серед останніх робіт митця цікавими є акварельний проект хати, яку Кобзар мав намір збудувати собі на берегах Дніпра, але передчасна смерть завадила Шевченкові здійснити цю заповітну мрію, а також останній автопортрет митця, який був створений приблизно за місяць до смерті художника. Загалом малярсько-графічна спадщина творів визначного українського художника налічує понад 1000 екземплярів, з яких 270 вважаються втраченими.
Під час заходу учні довідалися про маловідомі сторінки з історії життя генія Т.Шевченка, що відображають процес становлення його як видатного художника. Також було акцентовано на дружбі Кобзаря із відомими і впливовими художниками, зокрема Іваном Сошенком та Карлом Брюлловим, які допомогли митцю стати тим, ким він є для нас сьогодні.

Іванна Якимишин, бібліотекар Буської ДРБ.

Немає коментарів:

Дописати коментар