Перекладач

понеділок, 21 березня 2016 р.

Читаємо "Лиса Микиту" Івана Франка

  Уже декілька років поспіль на Львівщині 20 березня проходить загальнообласний День читання. Цьогоріч він був присвячений 160-літньому ювілею нашого Каменяра і проходив під гаслом "Читаємо "Лиса Микиту" Івана Франка". Працівники Буської районної дитячої бібліотеки запросили на цей захід четвертокласників Буської ЗОШ І-ІІІ ст.№2.


Бібліотекар Надія Островська на початку зустрічі розповіла учням про дитячі роки Івана Франка, які проходили у батьковій кузні, а згодом завершились навчанням у Дрогобицькій гімназії.В цей час Франко вже зібрав власну бібліотеку, яка налічувала близько 500 книг. З дитинства захоплювався народними казками.



У зрілому віці писав казки і для власних дітей. Найбільш до вподоби малим "Франчатам" припала батькова казка "Лис Микита". Сюжет про хитрого лиса почав свої міжнаціональні мандри ще з ХІ століття. Цікава фабула приваблювала різних європейських авторів: німецьких, французьких, польських, де кожен з них свій твір припасовував відповідно до свого національного менталітету та колориту. Відправним осердям для Франкового шедевру став твір Й.В.Гете "Reineke Fuchs". Франків "Лис Микита" відзначається оригінальністю, він "суто український, навіяний своєрідним гумором західноукраїнського села, перенесений в українське середовище і прикрашений новими епізодами та мотивами", писав професор Л.Рудницький. Надія Островська  зазначила, що за структурою це - гіпертекстова модерна казка, яка складається з поєднаних між собою міні-сюжетів, котрі пронизані лейтмотивами сміху та потіхи.Опоетизувавши образ хитрого лиса, Іван Франко створив глибоку філософську казкову епопею, в якій висміюються вади тогочасного соціального буття. За життя Івана Франка його твір перевидавався п'ять разів. Сам Іван Франко стверджував, що жодна галицька книга не мала такого щастя у читачів, як його.



 Довідавшись історію написання казки, діти із задоволенням слухали її уривки, які зачитували бібліотекарі. У цей день у бібліотеці було розгорнуто літературну експозицію "Він бо склав для нас, діток, гарну  книжечку казок", на якій представлені кращі зразки дитячої франкіани різних років видань.


 Проведена зустріч з читачами засвідчила, що "Лис Микита "не втрачає своєї актуальнрсті й сьогодні, його із цікавістю читають не лише діти, а й дорослі.

       Г.Гораль,заст.директора  Буської ЦБС по роботі з дітьми   

Немає коментарів:

Дописати коментар