Перекладач

середу, 17 січня 2024 р.

Всеукраїнський день пам'яті кіборгів

 #Бібліотека_для_дітей_міста_Буська

16 січня українці згадують тих, кого називають кіборгами – захисників Донецького летовища, оборона якого є однією з найдраматичніших та глибоко символічних сторінок війни, що вже триває десятий рік з російським агресором. Аби не стиралася пам`ять про тих, хто жертвував своїм життям, відбиваючи російську навалу на Сході, радимо взяти до рук книжку, яка завоювала феноменальну популярність в Україні та за її межами і стала більше, ніж бестселер.
Роман «АЕРОПОРТ» СЕРГІЯ ЛОЙКА – це головна книга про війну, якої не мало бути, і про героїв, які хотіли жити, але вмирали. Дія роману починається в аеропорту й розгортається похвилинно прогягом останніх п`яти днів понад 240-денної його облоги. Хоча роман заснований на реальних фактах, усі персонажі – плід художнього вимеслу, як і назва Аеропорту.
Маленький український гарнізон Аеропорту денно і нощно відбиває атаки супротивника, який значно переважає його у живій силі й техніці. Але тут, у цьому зруйнованому до підвалин Аеропорту, підступні й жорстокі вороги зіштовхуються з чимось неочікуваним та неймовірним. Із КІБОРГАМИ. Вороги самі так назвали захисників Аеропорту за їхню нелюдську живучість та впертість приречених. Кіборги, в свою чергу, ворогів назвали орками.
Разом із кіборгами в Аеропорту перебуває американський фотограф, який через низку причин переживає цю необов`язкову війну як особисту драму. Його очима, наче в калейдоскопі, в перервах між боями в Аеропорту читач побачить усю історію того, як об`єктивні історики назвуть не інакше як російсько-українською війною.
СЕРГІЙ ЛОЙКО – кореспондент і фотограф Los Angeles Times, який спеціалізується на війні і збройних конфліктах. Він висвітлював військові дії в Нагірному Карабаху, Румунії, Таджикистані, Чечні, Грузії, Афганістані, Іраку. У 2004 році написав книгу «Шок і трепет. Війна в Іраку». Українську революцію й подальшу війну Сергій описував практично без перерви з першого дня – з 30 листопада 2013 року по лютий 2015-го. У 2015 році за роботу на війні в Україні Сергій Лойко був удостоєний однієї з найвищих нагород в американській журналістиці – Overseas Press Club Bob Considine aword «За хоробрість, достовірність, оригінальність, глибину та виразність описаного». У цьому ж році Сергій отримав престижну Los Angeles Times editorial «За найкращі репортажі 2014 року».
Сергій був єдиним іноземним кореспондентом, який побував у Донецькому аеропорту в жовтні 2014 року й провів там чотири повних дні з кіборгами.






Немає коментарів:

Дописати коментар