Перекладач

вівторок, 6 березня 2018 р.

Шевченкові музи


У березневі дні українці усього світу  вшановують свого національного Генія, Пророка, Кобзаря – Тараса Григоровича Шевченка. До 204 –ої річниці від дня його народження працівники Буської районної бібліотеки для дітей провели низку заходів. В читальному залі було оформлено виставку-інсталяцію «Володар у царстві духа», для молодших школярів – «Маленьким – про Великого Тараса». Бібліотекар 1-4 класів Надія Островська провела з  третьокласниками Буської ЗОШ І-ІІІ ст.№2 літературне турне «Сторінками долі Кобзаря». У ході заходу акцентувалася  увага на важливих моментах життєвого шляху поета, було використано  матеріали з книг С.Васильченка «В бур’янах», Д.Іваницької «Тарас Шевченко – дітям», В.Левицької та Т.Катіної «Тарас Шевченко і я».







 Діти  також пізнали  багату літературно-мистецьку спадщину Тараса Шевченка. В їхній уяві Кобзар постав не лише визначним  поетом, але й талановитим художником, адже у його мистецькому доробку налічується більше тисячі  робіт. Бібліотекар продемонструвала присутнім репродукції автопортретів та найвідоміших живописних полотен : «Катерина», «Циганка-ворожка», «На пасіці», «Селянська родина» та інші. Учасники заходу  декламували вірші поета, а Вікторія Околіта акапельно виконала пісню «Садок вишневий коло хати».



Для восьмикласників Буської ЗОШ І-ІІІст.№2 працівники бібліотеки  підготували літературно-мистецьку вітальню «І генії кохали теж…».  Іванна Якимишин цікаво розповіла присутнім  про жінок, які певною мірою мали вплив на творчість Т.Шевченка. 






Значне  місце у його поетичному доробку займає лірика, присвячена першому юному коханню – Оксані Коваленко («Мені тринадцятий минало…», «Ми вкупочці колись росли», «Мар`яна –черниця») . На ліричні шедеври надихали поета Ганна Закревська, Марія Максимович, Агафія Ускова, княжна Варвара Рєпніна, Ликера Полусмак, Катерина Піунова та інші. Їхні образи він увічнив не тільки у слові, але й на полотні. Діти не лише побачили портрети цих жінок, але й почули  присвячені їм поетичні рядки: «Якби зустрілися ми знову», «Моя ти любо! Мій ти друже!», уривок з поеми «Тризна» та інші. Присутні мали змогу переглянути відеоролик «Жінки у житті Т.Шевченка», де поряд із зображеннями поетових муз були представлені портрети багатьох інших жінок, написані талановитою рукою  художника.Діти також ознайомились із книжковою експозицією"Володар у царстві духа", присвяченою життєвому та творчому шляху Кобзаря. Отож, любов у житті Т.Шевченка була не лише найбільшою наснагою до творчості, але й великою особистою журбою.
  Галина Гораль, заст. директора Буської ЦБС по роботі з дітьми

Немає коментарів:

Дописати коментар