Перекладач

вівторок, 31 жовтня 2017 р.

ЗУНР – важлива сторінка нашої історії

Для нас, надбужанців, є великою честю вважатися земляками одного з найвеличніших і найбільш активних репрезентантів українських визвольних змагань 1918-1923 рр., політика європейського рівня, президента і диктатора ЗУНР – Євгена Петрушевича. Ця людина поклала на вівтар боротьби за незалежність Української Держави все своє життя, але водночас залишилась найтрагічнішою постаттю нашої новітньої історії.


Напередодні 99-ої річниці з часу проголошення Західноукраїнської Народної Республіки темі визвольних змагань був присвячений урок історичної правди «Творці Листопадового Чину». Завідувач дитячої бібліотеки Галина Гораль розповіла учням 7-Б класу Буської ЗОШ І-ІІІ ст.№2 про причини виникнення ЗУНРу та сконцентрувала основну увагу на державотворчій діяльності Євгена Петрушевича, Дмитра Вітовського та інших сподвижників, а також ролі Української Галицької Армії у боротьбі за незалежність.


Найбільше учнів зацікавила розповідь про нашого земляка Є.Петрушевича, котрий демократичним шляхом прагнув здобуття незалежності для свого народу. Його двічі обирали послом до австрійського парламенту. Працюючи адвокатом у Сокалі, він із запалом береться до активної політичної праці, очолює місцеву філію «Просвіти», засновує бурсу для сільських дітей «Шкільна поміч», «Повітове кредитове товариство», товариство «Січ». Його стараннями збудовано «Народний дім». У 1899 році Є.Петрушевич  був одним із засновників Української національно-демократичної партії – однієї з найвпливовіших у громадському житті Галичини.


Також дітей зацікавила виставка «Є.Петрушевич – достойний муж великої держави» на якій, окрім історичної літератури, представлені також газетно-журнальні статті та світлини.


Краще усвідомити тогочасні події школярам допоміг фільм сучасного львівського режисера Тараса Химича «Легіон. Хроніка Української Галицької Армії 1918-1919 рр.», уривки якого діти мали змогу побачити.

Цей захід сприятиме кращому усвідомленню молодим поколінням однієї з найважливіших та найтрагічніших сторінок нашої історії.

Іванна Якимишин, бібліотекар Буської РДБ


Немає коментарів:

Дописати коментар