Перекладач

середа, 31 травня 2023 р.

Євгену Петрушевичу - 160


#Євгену_Петрушевичу_160

#Бібліотека_для_дітей_міста_Буська

3 червня українці відзначатимуть 160-річчя від дня народження Президента Західно-Української Народної Республіки, видатного політичного та державного діяча, уродженця нашого Буська -  Євгена Петрушевича. До цієї ювілейної дати у нашій бібліотеці було проведено урок-портрет «Євген Петрушевич – видатна постать української історії», у якому взяли участь дев`ятикласники Буської ЗЗСО №2 разом із вчителькою історії Галиною Ярославівною Флорою.

Завідувачка бібліотеки Галина Гораль розповіла учням про знатний рід Петрушевичів, чиє коріння сягає часів Великого Князівства Литовського, про бузецького пароха о. Омеляна Петрушевича -  та його родину,  у якій зростали майбутні видатні діячі громадсько-політичного життя Східної Галичини, де особливе місце посів  його середущий син Євген Петрушевич. Здобувши правничий фах у Львівському університеті, займається адвокатською діяльністю в Сокалі, згодом у Сколе, де стає  на захист поневоленого люду. Він із запалом береться до активної політичної  та громадської діяльності, очолює місцеву філію «Просвіти», засновує бурсу для селянських дітей «Шкільна поміч», кредитові товариства, товариство  «Січ». Стає послом до Австрійського парламенту. У 1918 році обраний президентом ЗУНР. Його громадська та політична діяльність в певній мірі  свого часу не була належно оцінена. Тож аби заповнити білі прогалини у життєвому шляху та політичній діяльності державотворця, Галина Гораль у своїй розповіді  використала цікаві, маловідомі факти із ілюстрованого  бібліографічного нарису історика Олега Павлишина «Євген Петрушевич.1863-1940». Присутні ознайомились із матеріалами виставки-портрета  «Євген Петрушевич – достойний син великої держави», яка дасть можливість дізнатись детальніше про неординарну особистість української історії, нашого славного земляка. Діти віртуально відвідали місця вшанування пам`яті великого українця у Буську.

Отож, аби бути достойними майбутнього, треба пам`ятати своє минуле, нашу історію і тих, хто жертовно поклав своє життя за незалежність Української держави.













Немає коментарів:

Дописати коментар