Перекладач

четвер, 8 грудня 2022 р.

Звучить Щедрик в Америці

   #Звучить_Щедрик_в_Америці

100 років тому з місією культурної дипломатії до США вирушила з Києва хорова капела під керівництвом Олександра Кошиця, аби в такий спосіб донести світу правду про молоду українську державу, яка виборювала свою незалежність 1918 року. Тоді в Нью-Йорку, в концертному залі Карнегі-Хол, вперше в оригіналі прозвучав твір українського композитора Миколи Леонтовича «Щедрик». Але згодом падіння УНР не дає можливості хористам повернутись на Батьківщину, вони в повному складі залишаються на еміграції. Тож там, у далекій стороні, з`являються англійські слова на наш «Щедрик» і по усьому світу вже 100 років звучить різдвяна колядка Carol of the Bells.Загадковим залишався факт, хто є справжнім автором цього світового шедевру.
Але настав час істини. Цьогоріч, 5 грудня, у концертному залі Карнегі-Хол, як і 100 років тому, знову звучить «Щедрик» Миколи Леонтовича в оригіналі у виконанні українського дитячого хору «Щедрик», хору «Думка» з Нью-Йорка та інших хорових колективів української діаспори. Тому маємо сьогодні обов`язок згадати ім`я того, чий лише один музичний твір зміг стати надбанням світового музичного мистецтва.
МИКОЛА ЛЕОНТОВИЧ… Увазі наших читачів пропонуємо знайомство із романом української письменниці Ірен Роздобудько «Прилетіла ластівочка»,у якому авторка запрошує дізнатись правду про знамениту мелодію і висуває свою версію загадкового вбивства геніального українського композитора. Захоплююче, інтригуюче, з тонким літературним хистом описує Ірен Роздобудько трагічну історію життя видатного українця, чиє ім`я та діяльність були на перешкоді радянській владі.
Леся Вовк, Іванка Якимишин та ще 25

Немає коментарів:

Дописати коментар