Перекладач

середу, 19 серпня 2020 р.

Сьогодні Спас прийшов до нас


19 серпня  християни святкують одне з дванадцяти найбільших релігійних свят - Преображення Господнє або  Спаса. Цього дня Христос разом зі своїми учнями  - Петром, Яковом та Йоаном піднялися на гору Тавор. Раптом Ісусове обличчя засяяло, як сонце, а одежа стала сліпучо-білою. Побачивши це диво, апостоли зі стаху попадали ниць. Аж раптом з-за хмари пролунав могутній голос:"Це - Син мій любий. Його слухайте". Від постаті Спасителя не падала жодна тінь. Це означало, що Ісус є не лише людиною, а й справжнім Господом, який має Божу природу.
На Спаса у церквах святять яблука, виноград, груші, сливи та інші плоди. Після посвячення є звичай обмінюватись яблуками. як на Великдень крашанками.


Також є звичай у бджолярів вивозити на ярмарки зібраний за літо мед, недаремно бджолу за її трудолюбивість називають "Божою птахою". А ще серпень - пора жнив. Для того, аби хліб родив наступного року, на полі залишали кілька колосків та називали їх "спасовою бородою".










Більше про  звичаї та традиції святкування Спаса читачі довідаються, ознайомившись із виставкою-інсталяцією, що обладнали наші бібліотекарі.Користувачі також матимуть нагоду посмакувати освячених земних плодів.

Немає коментарів:

Дописати коментар