Перекладач

середу, 21 лютого 2018 р.

Всесвіт весь засвітився у слові


Сьогодні у світі  святкують Міжнародний день рідної мови,  який у 1999 році був проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО і вперше відзначений  21 лютого 2000 року в Парижі. Заснування дня рідної мови має велике значення, оскільки, за підрахунками фахівців,з існуючих у світі 6000 мов дуже багато перебувають під загрозою зникнення. Привернення уваги світової спільноти до цієї теми – це серйозний  крок до визнання необхідності захистити різноманітність культур.
 Наші предки залишили нам у спадок найдорожчий здобуток – Слово, котре передавалось  від батьків до дітей як вічний скарб національної культури та духовності. Впродовж століть наша мова зазнавала розмаїтих утисків та гонінь, але збереглася, не втративши  своєї ідентичності. Саме про це  третьокласникам розповіла  бібліотекар Буської районної бібліотеки для дітей Надія Островська під час уроку рідної мови  «Всесвіт увесь засвітився у слові».





  Прослухавши оповідання  Панаса Столярчука  «Чия мова найбагатша», діти усвідомили, який неосяжний світ таїть у собі наша мова.  Зацікавила присутніх і легенда «Як ростуть слова», яку записала Леся Мовчун.


 Під час уроку бібліотекар вдало використала  ігровий матеріал із книги Марії Чумарної  «Королівство мови», а також поетичні твори, присвячені рідній мові, із збірки Дмитра Білоуса «Диво калинове». Діти також оглянули книжкову тематичну виставку  «Світ малюємо словами».


 На завершення заходу школярам було запропоновано написати коротеньке оповідання чи віршик, де кожне слово починалось би з однієї і тієї ж літери.
                                   Галина Гораль, заст. директора Буської ЦБС по роботі з дітьми

Немає коментарів:

Дописати коментар