Перекладач

пʼятницю, 2 червня 2017 р.

Відкриваємо казковий світ Європи

2 червня у Буській бібліотеці для дітей відбулося літературне турне під назвою «Казковими дорогами Європи», в якому взяли участь учні 1-4 класів СШ №2. Під час заходу бібліотекар молодших класів Надія Островська розповіла школярам про спільні та відмінні риси у казках різних народів Європи, а також про те як і чому виник такий жанр усної народної творчості.


 Звичайно, у кожної нації є свої казкові персонажі як добрі, так і злі, однак, чимало казок  дуже подібні за змістом, зі схожими персонажами і сюжетами. До прикладу, казка про рибалку  і рибку відома майже у всій Європі. А казки про злу мачуху і падчерку, про трьох братів (двох розумних і одного – дурника), про бідного парубка і царівну, про царівну-жабу, лисицю і вовка чи цвіт папороті присутні у народній скарбниці багатьох країн світу. Адже кожен європейський народ прагне справедливості, добробуту та хоче жити у мирі і спокої.


Бібліотекар прочитала учням декілька казок народів Європи, зокрема «Добрі справи» (Угорщина), «Батьківський скарб» (Молдова), «Шкіряний гаманець» (Румунія), «Частина рідної домівки» (Швеція). Н.Островська наголосила, на тому, що для того, аби стати гідними людьми, необхідно  дотримуватись одвічних моральних і духовних цінностей: любити ближнього, бути працьовитими, чесними, шанувати батьків і старших, допомагати немічним, завжди і у всьому відстоювати справедливість тощо. Саме ці принципи і лежать в основі усіх європейських казок.



Школярі також відповідали на запитання, що стосувалися тієї чи іншої казки й роздумували над тим, чи правильно вчинили казкові персонажі і як слід поводитись у таких випадках.


                              Іванна Якимишин,бібліотекар читального залу Буської РДБ

Немає коментарів:

Дописати коментар