Перекладач

четвер, 8 грудня 2016 р.

Твої права- твоя фортеця

«Твої права – твоя фортеця»…  Під такою назвою бібліотекарі Буської районної бібліотеки для дітей провели урок права з читачами 6-А та 6-Б класів Буської ЗОШ І-ІІІ ст.№2.Попередньо діти відповіли на запитання бібліотекарів, що таке право, назвали свої права, а також  визначили свої обов’язки. Заступник директора Буської ЦБС Галина Гораль розповіла про те, чим було зумовлено прийняття  Генеральною Асамблеєю ООН Конвенції про права дитини. 


Досягнувши значного прогресу в науці та техніці наприкінці ХХ століття, людство зіткнулося із загостренням глобальних світових проблем. В наш час діти гинуть від голоду, воєн, хвороб. Не буде дітей – не буде і держави. Тому світове співтовариство в особі ООН заклало та впроваджує в життя основні принципи гуманістичної політики стосовно дітей.





 Це спричинилось до того, що у 1959 році було проголошено Декларацію прав дитини, а у 1989-му  44-а сесія Генеральної Асамблеї ООН прийняла Конвенцію про права дитини, яку підписали усі країни-члени ООН, окрім США та Сомалі. Ініціатором цього документа був польський юрист, професор  Адам Лопатка. Під час заходу діти прослухали найцікавіші уривки із книги  Андрія Бачинського «140 децибелів тиші», в якій розповідається про порушення прав дитини.В результаті аварії хлопчик залишається круглим сиротою, він втрачає повністю слух.


 Про його перебування в інтернаті, про дитячу злочинність, а також про те, як бандити використовують неповнолітніх, заставляючи красти та жебракувати, про моральне насильство над дітьми  розповідається у книзі.Паралельно письменник зображує людей, котрі допомагають дітям не зламатись у складних життєвих обставинах, підставляючи своє надійне плече. На заході був присутній шестикласник Дмитрик Карнаков, який зараз проживає в нашому місті у будинку сімейного типу, що по вулиці Шкільній.Він задоволений, що знайшов нову родину, у якій його оточують ласкою та турботою. Дуже позитивно відізвався про своїх названих батьків, які зараз замінили йому рідних. Життєва історія обездолених дітей свідчить про те,що кожен громадянин повинен бути причетним до того, аби ці діти не були чужими в суспільстві, аби держава не залишала їх поза своєю увагою.

 Галина Гораль, заст. директора Буської ЦБС по роботі з дітьми

Немає коментарів:

Дописати коментар