Перекладач

вівторок, 28 лютого 2023 р.

Любомиру Гузару - 90

 

#Любомиру_Гузару_90

#Бібліотека_для_дітей_міста_Буська

 26 лютого цього року минуло 90 років від дня народження великого українця,  глави УГКЦ, Блаженнішого Любомира Гузара. Він пережив німецьку окупацію у Львові і став свідком безчинств енкаведистів, одначе жорстокість катів не вбила в його серці безмежної любові до людей. На роки юності йому випала важка доля емігранта, але впродовж усього свого життя він мріяв повернутися в Україну – і таки здійснив свою мрію. Він вивів українських греко-католиків із багаторічного підпілля й став патріархом Української Греко-Католицької Церкви. Він був єпископом, письменником, викладачем,  та перед усім – Людиною.

Цікава деталь з його біографії. Будучи настоятелем монастиря у Кастель-Гандольфо, він не тільки опікувався монахами, але й багато чому у них вчився. До речі, саме тут опанував новомодну штуку – комп’ютер. На той час йому вже було під шістдесят і він не розумів до ладу, навіщо це може згодитися, та не бажав, як говорив сам, «бути заскорузлим». Молоді брати в монастирі допомогли йому в усьому розібратися.

 У майбутньому Любомир оцінив переваги, які дає електронна пошта, не залежна ні від погоди, ні від страйків поштарів, які в Італії не були рідкістю. Через багато років, ставши зовсім старим чоловіком, Гузар спілкувався з родичами по скайпу. А на запитання чи повинна церква використовувати нові технології казав: « Мені здається, що якби Ісус Христос був з нами і проповідував нині, він би, імовірно, використовував інтернет». Водночас Гузар застерігав: «Люди відвикають мислити – це є фундаментальною проблемою. Проблема завжди в людині, а не в інтернеті». Сьогодні ці прості життєві істини Любомира Гузара слід памтати кожному.

Усім, хто зацікавиться  життєвим шляхом нашого  Патріарха, рекомендуємо книгу Ольги Опанасенко «Любомир Гузар» із серії «Видатні українці», яку ви можете взяти у нашій бібліотеці.

 



 

Немає коментарів:

Дописати коментар