Перекладач

середа, 4 серпня 2021 р.

Екзоти нашої книгозбірні: аспарагус Шпренгера

 Продовжуючи серію публікацій із циклу «Екзоти нашої книгозбірні», пропонуємо нашим читачам розповідь про аспарагус. Два його види: аспарагус Шпренгера та аспарагус перистий є окрасою нашої бібліотеки уже багато десятків років. Повітряно-легкий і водночас пишний, ажурний король аспарагус є родичем тієї ж спаржі, або аспарагуса лікарського, молоді пагони котрої широко застосовують в кулінарії.

А чи відомо вам, що більше 2 тисяч років до нашої ери аспарагус лікарський у Єгипті вживали до їжі. А стародавні римляни вважали, що спаржа розвиває ораторські здібності людини. Тому її радили споживати римським імператорам та проповідникам. З часом спаржа розповсюдилась по всіх континентах. З розвитком науки люди стали виводити та вирощувати нові сорти аспарагуса. В результаті він став не тільки кулінарним делікатесом , але й привабливою декоративною культурою.
Завдяки зусиллям німецького вченого-ботаніка Карла Людвіга Шпренгера (1846-1917) аспарагус став популярним у європейців. Вчений завіз цю рослину із Південної Африки. Росте вона також у тропіках Південної Америки та Азії. Довжина пагонів аспарагуса Шпренгера сягає 1,5 м. Їх вкривають невеликі світло-зелені листочки, зібрані у пучки по 3-4 штуки. Влітку аспарагус вкривається значною кількістю дрібненьких білих або ніжно-рожевих квіточок.
17 років тому аспарагус Шпренгера було перекваліфіковано у другий вид аспарагусів – аспарагус ефіопський.
Привертає увагу наших читачів і аспарагус перистий. Його батьківщиною вважається Південно-Східна Африка. Довжина стебел цієї рослини може сягати 1,5-2,0 м. Замість зелених листочків ростуть голковидні пагони, завдяки яким вона нагадує мініатюрну ялинку. У Японії та Китаї саме цю рослину широко застосовують для створення оригінальних букетів та бонсаю.
А ще всім відомий вид аспарагуса, який росте у наших квітниках і в народі називають його заячий холодок. Він також широко використовується при аранжуванні квіткових композицій. Ось такі цікаві історії криються в наших екзотах.

Немає коментарів:

Дописати коментар