Перекладач

середу, 20 жовтня 2021 р.

Свято української книги 2021

 #Український_інститут_книги

У рамках Свята української книги маємо нагоду розповісти малим читачам цікаві історії про життя та боротьбу козаків на Запорізькій Січі. Діти дізнаються хто такі джури, козаки-характерники, чому не дозволялось жінкам бути на Січі, які страви споживали козаки та інше.

Отож радимо прочитати книгу Світлани Богдан «Викрадений перстень». Це розповідь про маленького хлопчика Миколку, який проживав у далекі часи, коли його батько-козак перебував на Запорізькій Січі, обороняючи нашу землю від чужинців. Якось сталося так, що у сутичці з нападниками батько переміг  їхнього головного ватажка та відібрав у нього з пальця  дорогий перстень. Батькозаповів, що коли син підросте і перстень йому міцно сяде на палець, тоді він подарує йому справжнього коня і забере з собою на Січ. Аж тут стається пригода з перстнем, яка і приводить малого до тата. Хлопчикові випадає побути джурою в самого отамана Сірка! А що вони роблять ті джури і як влаштоване козацьке життя на Січі  – можна довідатись, прочитавши книгу.

Не менш захопливою є книжка  Петра Мельника «Дивовижна подорож Соні й Асі на Козацьку Січ» із серії «Кулінарна казка». Читаючи її, ти дізнаєшся, як звичайний збірник маминих рецептів міг стати чарівним, як  дівчинка Софійка опинилася далеко від дому разом із кішкою Асею і вони стали учасницями цікавих пригод. Подивуєшся як звичайна кішка заговорила та як козаки можуть товаришувати з вовками. Познайомиться з багатьма героями, серед яких курінний кашовар козак Гречка, козаки Нишпорка, Перевершко та сам отаман Сірко. Героїні цієї фантастичної книжки допоможуть козакам врятувати Січ, дізнаються, хто такі характерники, як на Січі харчувались козаки, та навчаться готувати їхні смачні  страви: щербу, тетерю, саламаху, гетьманські галушки, «здоровий борщ». Отож радимо своїм читачам прочитати книгу та разом із батьками приготувати  смачнющі страви, які колись споживали козаки.

Припаде до вподоби любителям пригод і книжка Надії Гуменюк «Білий вовк на Чорному шляху». Головний герой книжки школяр Маркіян  Козаченко і не гадав, яка цікава мандрівка йому випаде. Та якось  зі старовинного портрета у кімнаті зіскочив козак Мамай. І тут почались пригоди. Спочатку Маркіян потрапив у паралельний часовий коридор України, тоді -  на Запорізьку Січ, а звідти – аж до Берестечка. Тож безліч пригод прийшлось пережити: від куль та шаблюк ухилятись, з підземелля древнього замку вибиратись, таємницю книги ченця Луки відкривати та самого гетьмана Хмельницького  визволяти. Та все можна здолати, коли поруч тебе є вірні товариші.

Отож, друзі, пізнавайте історію свого народу,  та ставайте гідними нащадками славних козацьких традицій. У цьому вам допоможуть запропоновані нами видання, котрі ми отримали від Українського інституту книги.














Немає коментарів:

Дописати коментар