Перекладач

середу, 24 жовтня 2018 р.

Альфред Нобель - меценат світової науки


21 жовтня цього року виповнилося 185 років з дня народження відомого шведського винахідника, хіміка Альфреда Нобеля, засновника  найпрестижнішої премії світу, якою відзначають найдостойніших інтелектуалів планети. Цій видатній особистості був присвячений урок історії «Альфред Нобель – меценат світової науки», проведений з учнями   9-Б класу Буської ЗОШ І-ІІІ ст. №2.


 Бібліотекар Іванна Якимишин розпочала зустріч з розповіді про історію життя та діяльность родини Нобелів, котра походить із старовинного роду Рюдбеків. Три століття тому один з представників цього роду, вступаючи до Уппасальського університету в Швеції, взяв собі прізвище за назвою містечка Ньобьолєв. З часом це прізвище трансформувалось у сучасне – Нобель. Батько Альфреда - Еммануель Нобель -  був викладачем інституту, мав свій бізнес, міцні з’язки і репутацію надійного комерсанта. Але 1834 року від випадкової іскри згорів його будинок, численні патенти та гроші. Після цього у пошуках кращого життя він вирушив до Петербурга, де започаткував власний механічний завод, що одним з перших почав виготовляти протипіхотні та підводні міни для російської армії. Нобелі налагодили промислове виробництво нітрогліцерину, будували механічні заводи, де виготовлялися всі дизелі в Росії, володіли величезними нафтопромислами в Баку.
Та найбільшої слави удостоївся Альфред Нобель. Велику увагу він приділяв вивченню фізики та хімії, зокрема дослідам з нітрогліцерином. 14 жовтня 1864 року Альфред Нобель запатентував свій перший винахід – так званий «запал». А у 1867 році в Лондоні він запатентував ще один винахід – динаміт. Вчений думав передусім про використання цієї вибухівки у мирних цілях – для будівництва доріг, прокладання тунелів та шахт. Але згодом її почали використовувати у військовій справі, що призвело до безлічі людських смертей. Всього у його доробку – 355 запатентованих винаходів  у різних галузях науки. Він був власником  93 підприємств і лабораторій у 20 країнах на 5 континентах світу.  
Передчуваючи свій відхід з життя, Альфред Нобель склав заповіт, за яким все його майно було продано, а за виручені кошти створено спеціальний фонд, відсотки з якого видаються у вигляді премії тим, хто протягом попереднього року приніс найбільшу користь людству. Премії були започатковані у п’ятьох номінаціях: за кращі досягнення у фізиці, хімії, медицині, літературі та за внесок у збереження миру на землі. Іменем Нобеля названо хімічний елемент №102 -  нобелій і кратер на зворотному боці Місяця.
Старшокласники також довідалися про цьогорічних нобелівських лауреатів, серед яких є виходець з українських теренів. Це -  Артур Ашкін, котрий отримав премію за розробку оптичних пінцетів, за допомогою яких науковці можуть маніпулювати окремими атомами, молекулами, бактеріями, не пошкоджуючи їх. Цікаво, що мати  А.Ашкіна родом із Східної Галичини, а батько – з Києва. Сім’я емігрувала до США у 1909 році. 
Нобелівську премію миру цьогоріч отримають лікар Деніс Муквеге з Конго і правозахисниця Наді Мурад з Іраку за боротьбу із сексуальним насильством під час збройних конфліктів.  
На виставці «Альфред Нобель. Премія його імені», присвяченій 185-річчю від дня народження видатного мецената, вченого та винахідника, представлені матеріали про його життя та діяльність. Також привертає увагу читачів література про лауреатів цієї престижної премії та їхні твори.








Діти мали нагоду переглянути короткометражний фільм "Альфред Нобель". Проведення цього заходу сприятиме поглибленню знань учнів про одного з найвідоміших вчених ХІХ століття.

Немає коментарів:

Дописати коментар