Перекладач

четвер, 22 листопада 2018 р.

Свобода, скроплена кров`ю



Щороку  21 листопада  українці відзначають  День Гідності та Свободи. Його  встановлено на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої  2004-го та  Революції  Гідності 2013-го років. До цієї дати  для читачів Буської районної дитячої бібліотеки  було організовано книжково-ілюстративну виставку «Революція Гідності: події та факти", на якій представлено літературу та фотографії, що відображають героїчні  події нашої сучасної історії.


Заступник  директора Буської ЦБС по роботі з дітьми Галина Гораль провела з читачами середнього  шкільного віку історичний екскурс «Свобода, скроплена кров`ю».


 Революційні  події  в Україні на початку ХХІ століття змушують кожного з нас пам`ятати , що свобода здобувається високою ціною. Ідеали  демократії та свободи українці відстоювали  у 2004-му під час Помаранчевої  революції.  У листопаді 2013-го  вони знову вийшли на Майдан,  захищаючи своє право бути  гідною державою у європейському співтоваристві.  Так починалась Революція Гідності, яка була скроплена кров`ю героїв Небесної  сотні, серед  яких і наша землячка – Ольга Бура з села Ріпнів. Їй посмертно  присвоєно звання Герой України і нагороджено орденом «Золота Зірка».


Діти також довідались і про подвиг нашої бущанки, медсестри  Марії Матвіїв, котра,  ризикуючи  життям, під кулями снайперів  рятувала  поранених на  вулиці  Інститутській. Світлина,  зроблена французьким  фотографом   Еріком   Буве,  на якій Марія надає першу медичну  допомогу          майданівцям,  облетіла весь світ. 


У 2014 році  Марію Матвіїв  визнано «Львів`янкою року», а також нагороджено орденом «За мужність». Знати та  пам`ятати імена та подвиги тих, хто захищав нашу свободу та демократичні  цінності, це – громадянський обов`язок  сьогоднішніх та  прийдешніх поколінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар