Перекладач

четвер, 9 листопада 2017 р.

Бринить, співає наша мова

9 листопада ми відзначаємо День української писемності та мови. Саме ролі української мови в нашому житті присвячена пізнавальна гра «Бринить, співає наша мова», яку з учнями 4-А класу Буської ЗОШ І–ІІІст.№2 провела бібліотекар районної бібліотеки для дітей Надія Островська.



Захід розпочався із  розповіді легенди "Як ростуть слова". Бібліотекар також зацікавила школярів оповіданнями та віршами, у яких використовуються синоніми, епітети, порівняння, котрі збагачують рідну мову. Діти дізнались про те, що  наша мова вважається однією із наймилозвучніших у світі, поступаючись лише італійській та французькій. Вона налічує понад 134 тисячі слів,  нею розмовляють близько 45 мільйонів людей. Розповіла бібліотекар  про вклад у розвиток нашої мови видатних письменників: Тараса Шевченка, Лесі Українки, Олени Пчілки, Івана Франка. Дбають про збереження та розвиток своєї мови і вітчизняні письменники - Д.Білоус, М.Чумарна, М.Хаткіна, Д.Павличко та інші. Українська мова - це  мова і легендарної піснетворки Марусі Чурай, котра, оспівуючи козацькі подвиги, закликала народ до оборони Вітчизни.


Діти були не лише слухачами, але й активними учасниками різноманітних ігор та конкурсів, вони з ентузіазмом виконували цікаві завдання: утворювали синонімічні ряди слів,  підбирали однокорінні слова, відгадували загадки про розділові знаки. Неабияку ерудицію діти проявили у конкурсі «Народ скаже, як зав`яже», вдало пояснюючи, що означає те чи інше прислів`я. Присутні були подивовані почутими віршами та оповіданнями, в яких кожне слово починається з однакової літери: «Миша-мандрівниця», «Кабан на карнавалі», «Ого!», «Самотній сад», «Зима».


 Класний керівник Вероніка Георгіївна Волкова презентувала творчі доробки своїх учнів, які зібрані у альбомі з промовистою назвою «Я хочу сказати слово…». 


Це – поетичні  та прозові проби пера її вихованців, адже саме в  такий спосіб вони намагаються виявити свою любов  до отчого краю та рідної мови.













Немає коментарів:

Дописати коментар