Перекладач

четвер, 15 вересня 2022 р.

Олені Кульчицькій - 145 р.

 #Олена_Кульчицька_145

15 вересня виповнюється 145 років від дня народження Олени Львівни Кульчицької – першої професійної художниці Галичини, графіка, живописця, майстрині декоративно-ужиткового мистецтва, етнографа, педагога, Народного художника України. Ця непересічна жінка з когорти української галицької інтелігенції народилася в Бережанах на Тернопільщині в родині урядника окружного суду, відомого громадського діяча Лева Кульчицького. Вона - третя дитина в сім`ї. Найстаршими були брат Володимир та сестра Ольга, з якою Олену тісно поєднували не лише родинні зв`язки, але й схожа доля. Коли дівчинці було два роки, родина переїхала до Кам`янки Струмилової. Саме з цим містом пов`язані перші дитячі спогади, які згодом будуть занотовані у щоденнику, який художниця вела до кінця життя. Мати Марія була дуже працьовитою, вміла сама шити і завжди гарно одягала дітей. Із решток тканин діти створювали одяг для ляльок на основі викройок із журналів мод. Саме батько навчив дівчат витинати форми, на основі яких вони виготовляли не лише українські народні строї, а й навіть японський. Любов батька до природи, а також його захоплення фотографією та гарний смак матері мали великий вплив на формування естетичних смаків Олени та Ольги.
Дитинство закінчується, коли Олену віддають у Львові до школи при монастирі Сакраменток. Тут вона і почала створювати свої перші малюнки. Після її закінчення у 1894 році вона разом із сестрою Ольгою відвідує Львівську Художню промислову школу, де отримує перші уроки роботи з аквареллю. Згодом навчається у приватній художній школі С.Батовського-Качора та Р.Братківського та у Львівській студії художнього реалістичного напрямку.1903 року вступає до Віденської вищої художньо-промислової школи «Кунстегевебербешуле» – єдиного вищого закладу в Австро-Угорщині, куди приймали дівчат. Після успішного завершення навчання Олена з сестрою подорожують визначними містами Європи. Відвідуючи музеї Мюнхена, Женеви, Страсбурга, Лондона, Парижа знайомляться з шедеврами світового мистецтва. Повернувшись до Львова 1909 року, Олена вперше виставляє 50 картин, створених за час навчання у Відні, а також презентує свої перші емалі. Успіх художниці відзначив у своїй рецензії Іван Труш: «Для української штуки (мистецтва) прибула нова поважна сила».
У період між світовими війнами вона створює графічну серію портретів українських письменників. Ілюструє дитячі книжки, серед яких «Лис Микита» Івана Франка, підручник «Перша читанка», дитячий журнал «Світ дитини», повість М.Коцюбинського «Тіні забутих предків», збірку новел В.Стефаника, створила ряд малюнків для святкових листівок та інше. З 1945 року викладає у Львівському поліграфічному інституті, де отримала звання професора.1956 року їй присвоєно звання Народного художника України.1959 року видає альбом «Народний одяг західних областей України», зразки вишивок до якого збирала продовж життя. З її ініціативи у Перемишлі в 1931 році було засновано музей «Стривігор». Олена Кульчицька – зачинатель новітньої естампної графіки на західноукраїнських землях 20 ст., розробила концепцію її розвитку, яка базувалась на національних традиціях та переосмисленні досягнень європейської художньої графіки. Роботи художниці експонувались на виставках у Києві, Львові, Відні, Варшаві, Берліні, Празі, Римі, Торонто, Чикаго та інших містах світу.
8 березня 1967 року мисткиня відійшла у засвіти. Похована на Личаківському кладовищі у родинному гробівці.
Нащадкам залишила неоціненний мистецький здобуток, за який була удостоєна високої нагороди – Шевченківської премії. ЇЇ мистецька спадщина складає більше 6000 творів. Серед них понад 4000 – графічні роботи, більше 400 – живописні, 70 килимів та гобеленів, твори в техніці гарячої емалі та інші. Свої скарби вона заповіла Національному музею у Львові.
У день ювілею великої художниці у нашій бібліотеці відкрито виставку-спогад «Королеві графіки – Олені Кульчицькій – 145». Тут зібрано матеріали про життєвий та творчий шлях мисткині, а також представлено святкові листівки 1940-х років авторства Олени Кульчицької з приватної колекції.
Іванка Якимишин, Книгозбірня Новий Милятин та ще 27
4 коментарі
1 поширення
Подобається
Коментувати
Поширити

Немає коментарів:

Дописати коментар